2012. január 26., csütörtök

Titokzatos tengeri lények III. - Tengeri vidrák

A vidraformák (Lutrinae) a menyétfélék egyik alcsaládja. Ma 13 fajjal képviselteti magát, nagyrészt édesvizek lakói. Remekül alkalmazkodtak a vízi életmódhoz: áramvonalas testük van és úszóhártya feszül ujjaik közt.

A tengeri vidra (Enhydra lutris) a Csendes-óceán északi részének partközeli régióiban él.  Tápláléka többnyire tengeri gerinctelenekből áll-kagylókból, csigákból, rákokból-, amit a tengerfenékről gyűjt össze. Mindkét mellső lába alatt nyújtható bőrzseb van, ezekben tárolja zsákmányát, míg a felszínre ér. Vadászás és táplálkozás közben eszközt is használ: a kúpcsigát egy kő segítségével ütögeti le az aljzatról és akár többször is le kell merülnie ahhoz, hogy sikerrel járjon. A felszínre hozott zsákmányt a hátára fordulva, lebegve fogyasztja el. A kagyló héját egy kő segítségével ügyesen feltöri, majd a belső részeket megeszi. A tengeri vidra az egyetlen tengeri emlős, aki képes az eszközhasználatra. Gyakran szórakozásból is játszik a kövekkel. 


A hideg tengeri víztől csak vastag bundája védi, ugyanis nincs felhalmozott zsírrétege. Éppen ezért nagyon óvatosnak kell lennie: a hőszigetelés a védőszőrzet tisztaságától függ, így ha például olajos lesz, összetapadhat, aminek következtében a hideg víz a bőréig hatol és ez akár az életébe is kerülhet.
Habár ideje nagy részét magányosan tölti, pihenéskor az azonos neműek csoportokba verődnek, mancsaikkal átkarolják egymást és úgynevezett „tutajokat” alkotnak. Egy tutaj 10-100 egyedből áll, de találtak már 2000 főset is. Ilyenkor hátsó lábukat testükhöz szorítják, így csökkentve a hőveszteséget.

A tengeri vidrák párzási ideje egész évre kiterjed, a vemhesség 4-12 hónapig tart, ugyanis a nőstények képesek késleltetni a beágyazódást. Az ellés után az anya órákig nyalogatja kicsinyét, majd a szőrébe annyi levegőt fúj, hogy a kölyök szinte fadarabként lebeg a felszínen, mert képtelen lemerülni.
A tengeri vidrák hírhedtek utódgondozásukról: a nőstény állandó figyelmet mutat kölyke iránt (sőt, néha árvákat is befogad): a mellkasán öleli, hogy távol tartsa a víztől és alaposan átvizsgálja bundáját. Ha vadászni indul, barnamoszatba tekeri, nehogy elsodorja a hullám. A gondoskodás ellenére a vidrakölykök csupán 25 százaléka éli túl az első telet. Az elpusztult kölyköt a nőstény még napokig gondozza.
A világ leghíresebb tengeri vidrája, Nyac, egy olajkatasztrófa áldozataként került a vancouveri állatkertbe 1989-ben. 2007-ben a youtubera felkerült egy videoklip, amin másik fajtársával mancs a mancsban lebegnek a víz felszínén. Az első két héten másfél millióan nézték meg a felvételt, amivel a megosztó portál egyik legnépszerűbb videója lett. Nyac 2008-ban, 20 évesen hunyt el.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése