2012. január 29., vasárnap

Őserdő a föld alatt!


A közép-vietnámi Phong Nha-Ke Bang Nemzeti Parkban található több mint száz barlang közül még sok feltárásra vár. Az egyik ilyen barlangot szemelte ki egy maroknyi elhivatott brit és vietnámi barlangász, akik 2009 tavaszán alászálltak a Hang Son Doongba (Hegyi folyó barlangja). Ekkor 4 km-es szakaszt tudtak bejárni, ugyanis egy 60 méter magas kalcitszirt állta útjukat, ami később a „Vietnámi Nagy Fal” nevet kapta. Egy évvel később visszatértek a helyszínre, hogy megmásszák a meredek falat és megismerjék az ismeretlent.


„Nyújtogatom a nyakamat, de az óriási üregben lámpám gyönge fénye épp annyit ér, mintha a koromsötét éjszakai eget kémlelném vele” – meséli Jonathan Sims, az egyik barlangász.

A Son Doong barlang 2-5 millió éve alakult ki. A mészkőrögben a Rao Thuong folyó egy törésvonal mentén a hegység alá bukott kivájva ezt a hatalmas barlangrendszert. A terület felderítésére induló expedíciósorozat 1990-ben indult Howard Limbert és felesége vezetésével. Egy helybéli lakos, Khanh segítségével járták a vidéket. Khanh még kisfiú volt, mikor apja meghalt, így egyedül kellett élnie a dzsungelben. Sokszor volt kénytelen meghúzni magát barlangok belsejében. A Son Doongban is járt, azonban a bejárat pontos helye feledésbe merült, így három expedíció kellett hozzá, hogy újra rátaláljanak.

„Kikapcsoltam a fejlámpámat, hogy érezzem, mennyire mély a feketeség. Eleinte semmit sem látok, de ezután szemem hozzászokik a sötéthez és meglepetésemre valami halovány, kísérteties derengés tűnik föl előttem. Fölkapaszkodom egy meredek emelkedőn, megfordulok – és döbbenten állok… Hihetetlen fénykéve árad fentről a barlangba, akár valami zuhatag.”,


A „Figyelj a dinoszauruszokra” víznyelő mennyezetén lévő, csaknem 100 méter átmérőjű „résen” a Nap sugarai buknak a föld alá. A csaknem 240 méter magas és 100 méter széles barlang csodálatos növény- és állatvilág otthona. Moszatok, őserdei növények, páfrányok és pálmák borítják az óriási sziklákat. Anette Becher, német barlangász-biológus tipikus sötétben élő állatokat talált itt: fehér ászkarákokat, különböző halakat és ezerlábúakat. A következő, még az előzőnél is nagyobb terem az Edámi kert nevet kapta, ahol 30 méteres fák, liánok és csalánok borítják a felszínt.


A Vietnámi Nagy Falat 2010-ben mászták meg a barlangászok. A tetejéről már látni a barlang másik, északi kijáratát. Különös geológiai képződményekben sincs hiány: cseppkőóriások és barlangi gyöngyök egyvelege ejtette ámulatba őket. Utóbbi nagyon ritka képződmény. A barlangi gyöngyök úgy keletkeznek, hogy a mésszel telített vízcseppek lehullnak a mennyezetről az aljzat apró kőzetszemcséire. Minden csepp fordít és mozgat egy kicsit a mélyedésben ülő szemcsén, amire leheletvékony rétegként kiválnak a kalcitkristályok. Hosszú évezredek alatt kisebb-nagyobb kalcitgömbökké nőnek. A Son Doongban talált barlangi gyöngyök közel teniszlabda méretűek, így a világon az eddigi legnagyobbaknak számítanak.


Mindenütt, ahol a fény bejut a Hang Son Doong barlangrendszerébe, élet burjánzik: majmokat, kígyókat és madarakat jegyeztek fel a kutatók. A feltárás kezdeti szakaszban van, így rengeteg munka vár még a lelkes csapatra. Azonban csak novembertől áprilisig tart a barlangász-szezon, ugyanis itt ilyenkor van a száraz évszak. Az év többi részében beköszönt a monszun, ekkor a megáradt folyó elönti a járatokat és járhatatlanná teszi a terepet. A Hang Son Doong talán a világ legnagyobb barlangja, így sok időbe telik, míg a barlangászok, botanikusok és zoológusok feltárják minden apró titkát.




Forrás: National Geographic magazin, 2011.június-i szám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése