2012. április 2., hétfő

Kokainnál is többet ér a rinocérosztülök

Az hagyományos ázsiai orvoslás szerint az orrszarvútülök gyógyír a legkülönfélébb betegségekre: többek közt a kanyaróra, lázra és a legújabb felvetések szerint a rák ellenszere is. Habár mindezt nem igazolja a mai orvostudomány, százával ölik a rinocéroszokat az orvvadászok. Elsősorban Afrika -Dél-afrikai Köztársaság és Zimbabwe- területén ejtik el a rinocéroszokat. A fő úti cél Vietnám illetve Kína, ahol azonban nem mindenki engedheti meg magának ezt a „luxuscikket”: a tülök grammja 33-133 dollár, vagyis drágább lehet, mint az arany vagy a kokain.  Habár időközben Kína betiltotta a rinótülök alkalmazását a hagyományos orvoslásban, a feketepiaci árusítás megmaradt, így továbbra is tart az öldöklés.

Ma a Földön 5 orrszarvúfaj él: a szélesszájú (Ceratotherium simum), a keskenyszájú (Diceros bicornis), az indiai (Rhinoceros unicornis), a szumátrai (Dicerorhinus sumatrensis) és a jávai (Rhinoceros sondaicus). Ebből a keskenyszájú orrszarvú nyugat-afrikai alfaját 2011-ben kihalttá nyilvánították, a szumátrai állományát megtizedelték az orvvadászok, a jávai orrszarvúból pedig körülbelül 30 példány él, de Vietnám területén 2010-ben lőtték le az utolsót.


Az orvvadászok gyakran nyomkövetőt bérelnek fel, aki sötétedésig követi a kiszemelt állatot, aztán rádión útba igazítja őket. Miután így könnyedén rálelnek, leterítik és lecsapják két tülkét, a tetemet pedig otthagyják a hiénáknak és a keselyűknek. Az elvetemültebbek a szemét is kivágják, ha pedig vemhes nősténnyel állnak szemben, akkor borját kimetszik, ugyanis jó pénzt kapnak érte a dél-afrikai népi orvoslás híveitől.


John Hume, a világ egyik legnagyobb magán orrszarvúcsordájának tulajdonosa szerint nem kellene elpusztítani egyetlenegy orrszarvút sem ahhoz, hogy kielégüljön a vietnámi piac:
„Ha kábé nyolc centivel a töve fölött levágjuk, két év múlva visszanő eredeti hosszára. Kiapadhatatlan a szaruforrás, csak ne pusztuljon el az állat!”-magyarázza elméletét. Telepének főállatorvosa minden héten kiválaszt egyet Hume rinóiból, elkábítja, majd mindkét tülkét megmetszi. A húsz perces eljárás után az állat már vidáman legelészik a csordával.


Az orrszarvú tülke egyébként nem más, mint egy szaruképződmény, csakúgy, mint az ember körme, vagy a ló patája. Véleményem szerint gyógyhatásának titka nem az összetételében rejlik, hanem a hitben, amit az emberek belevetnek.  Az agy képes gyógyítani, ha elhisszük. Amire sokat gondolunk és nagyon akarjuk, azt az agyunk megteremti.

Forrás: National Geographic újság,  2012. márciusi szám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése