2012. augusztus 15., szerda

"Otthagyja a fogát"...Vagy inkább a lábát?

Az Octopoteuthis deletron kalmárfaj életmódjáról nagyon keveset tudunk még,  azonban nemrég érdekes jelenségre lettek figyelmesek a kutatók. Az állat ragadozókkal szembeni védekezését vizsgálták, ahol egy súrolókefe jelentette a predátort. A O. deletron először átkarolta lábaival a kefét, majd két, világító lábát hátrahagyva elmenekült. A Monterey-öböl Akvárium Kutatóintézetének dolgozói szerint ezzel a művelettel az ellenség megzavarása a célja, ugyanis a leszakadt lábak egy ideig még önállóan mozogtak, elterelve ezzel a ragadozó figyelmét.


Ennek a mélytengeri kalmárnak azonban nem ez az egyetlen furcsa szokása. Azt is megfigyelték már, hogy párzáskor ugyanolyan valószínűséggel választ azonos nemű egyedet, mint ellenkezőt. A Biology Letters című magazinban 2011-ben megjelent egy cikk, miszerint a hímek vagy nincsenek tisztában párjuk nemével, vagy nem is érdekli őket.
A mélytengeri állatok kutatása nem könnyű feladat, így lehetséges, hogy idővel még több különös tulajdonságára bukkannak ennek a kis jószágnak.
Forrás: explorerworld.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése